İlginizi Çekebilir
Bruno_Bauer
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Carl Ritter Kimdir?
Trendlerdeki Yazı

Carl Ritter Kimdir?

Carl-Ritter-lithograph-F-Jentzen-portrait-Kruger
1

Carl Ritter Kimdir?

Carl Ritter (7 Ağustos 1779, Quedlinburg, Prusya – 28 Eylül 1859’da Berlin), aynı coğrafyada yaşayan Alexander Coğrafyacı Alexander von Humboldt ile birlikte kurucu ortak olan Alman coğrafyacıdır.

Ritter, doğa bilimlerinde mükemmel bir eğitim aldı ve tarih ve teolojide ustalaştı. Ünlü İsviçreli öğretmen Johann Heinrich Pestalozzi’nin eğitim prensipleri ve Alman filozof-teolog Johann Gottfried von Herder’in insan ve çevresi arasındaki ilişki hakkındaki fikirleri ile yönlendirilen Ritter, coğrafya alanında öğretmen ve filozof oldu. 1820’den ömrünün sonuna kadar Berlin Üniversitesi’nde profesör olarak devam etti.

Coğrafyayı ampirik bir bilim olarak görerek, metodolojisinin bir gözlemden diğerine ilerlemesini, görüş veya hipotezlerden gözlemlemeye kadar sürmesini gerektirmediğini belirtti. Coğrafya yasaları olduğuna ikna olmuş olmasına rağmen, onları açıkça oluşturmak için özel bir öneme sahip olmadığı ortaya çıktı. Bunun yerine, tüm bilimleri kendi görüşüne göre benzersiz olan coğrafyanın doğasını tanımlamak için kullanmanın önemini vurguladı.

Ritter her zaman on yılı aşkın kıdemli olan Humboldt’u ustası olarak gördü ve kısmen coğrafi yazılarını Humboldt’un fikirlerine dayandırdı. Çoğu zaman bir coğrafyacıdan daha fazla bir tarihçiydi ve tarihin coğrafi bir yorumlaması olarak bilinen şeyi yazdı. Ölümünden sonra gelişen fikirlerine muhalefet, kısmen coğrafyayı tarihe yardımcı hale getirdiği iddiasından kaynaklandı. Buna rağmen, daha sonraki yaşamı boyunca ve ölümünü takip eden yaklaşık 20 yıl boyunca, fikirleri, Almanya’daki coğrafi araştırmaları derinden etkiledi.

Avrupa’daki ilk coğrafi yazılarını 1804 ve 1807’de yayınladı. Büyük eseri, Doğa ve İnsan Tarihiyle İlişkisi Yerbilimi olarak tasarlandı. dünya araştırması ancak hiçbir zaman tamamlanmadı. Afrika’daki ilk cilt, 1817’de basıldı ve atamasını Berlin Üniversitesi’ne getirdi; 1822’de revize edilmiş bir baskı çıktı. 1832 ve ölümü arasında başta Asya olmak üzere düzenli olarak yeni ciltler yayınladı. Çalışma tamamlanmamış olsa da, 19 ciltte 20.000 sayfaya çıktı.

Yorum Yap

Yorum Yap