İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Dietrich Bonhoeffer Kimdir?
Trendlerdeki Yazı

Dietrich Bonhoeffer Kimdir?

Dietrich-Bonhoeffer-1939

Dietrich Bonhoeffer Kimdir?

Dietrich Bonhoeffer, (4 Şubat 1906, Breslau, Almanya [şimdi Wrocław, Polonya] – 9 Nisan 1945, Flossenbürg, Almanya), Alman Protestan ilahiyatçısıdır. Eküminizmi desteklemesi, Hristiyanlığın laik dünyadaki rolüne bakışı için önemlidir. Adolf Hitler’i devirmek için bir komploya dahil olması hapis cezasına ve infazına yol açtı. 1951 yılında ölümden sonra yayınlanan Cezaevinden Mektupları ve Bildirileri, belki de mahkumiyetinin en derin belgesidir.

Bonhoeffer, babası Karl Bonhoeffer’in psikiyatri ve nöroloji profesörü olduğu Berlin Üniversitesi’nin akademik çevrelerinde büyüdü. Babası ayrıca, Hitler tarafından 1939’da başlatılan T4 (ötenazi) Programına karşı çıkan en önde gelen psikiyatrlardan biriydi.

1923’ten 1927’ye kadar Dietrich Bonhoeffer, Tübingen ve Berlin üniversitelerinde ilahiyat okudu. Berlin’de tarihi teologlar Adolf von Harnack, Reinhold Seeberg ve Karl Holl’dan etkilenmiş, ancak Karl Barth tarafından başka bir yerde öne sürülen yeni “vahiy teolojisine” dikkat çekmiştir. Barth’a olan ilgisi, kilisenin sosyolojik ve teolojik bir anlayışını birleştirmeye çalıştığı doktora tezi Azizler Birliği’de (1930) ve Akt und Sein’de (1931); Protestan ve Katolik teolojileri üzerinde aşkın felsefe ve ontolojinin yanı sıra Kantian ve Kantian sonrası bilgi teorilerinin ve varlık teorilerinin etkisini de takip ediyor.

1928–29’da Barselona’da Almanca konuşulan bir cemaatin papazı asistanı olarak görev yaptıktan sonra, Bonhoeffer bir yılını New York’taki Birlik Teoloji Semineri’nde değişim öğrencisi olarak geçirdi. 1931’de Almanya’ya döndüğünde, Berlin Üniversitesi’nde sistematik teoloji dersi verdi.

Nazilerin 1933’te iktidara girişinin ilk günlerinden itibaren, Bonhoeffer rejime, özellikle de anti-Semitizm’e ve Londra’daki iki küçük Alman cemaatinin papazı olarak görev yaptığı 18 aylık bir devamsızlığına rağmen protesto gösterilerine katıldı.(1933–35) Bonhoeffer, Nazi rejimine karşı Alman Protestan direnişinin merkezi olan Confessing Kilisesi’nin önde gelen sözcüsü oldu. Nazi ideolojisi, Yahudileri bir bireyin dedesinin dine dayanarak kanla tanımladı ve Bonhoeffer, ilk olarak Yahudi soylarının Hıristiyanlık uygulamalarını protesto eden Yahudi olmayan bir Yahudi tanımı savunmasında sert davrandı. Hristiyanlığa dönüşen Yahudilerin, diğer Hristiyanlarla aynı kilisede aynı haklara sahip olma konusundaki ısrarı, diğer birçok Hıristiyan liderle aynı felakete yol açtı. Yahudi kalan Yahudiler konusundaki tutumu daha az gelişmişti.

1935’te Bonhoeffer, 1940’a kadar siyasi makamlar tarafından yasaklanmasına rağmen, 1940’a kadar gizlenmiş biçimde devam eden Finkenwalde’deki İtiraf Kilisesi (Pomerania) için yeni bir seminer düzenlemek ve başkanlık etmek üzere atandı. Birlikte Beraber Yaşam (1939 ) adlı kitabında açıklanan ortak disiplinle burada, dua, özel itiraf uygulamalarını başlattı. Bu dönemden itibaren, Protestan (özellikle Lutheran) kiliselerinde pazarlanan “ucuz lütuf” a saldırdığı Mount ve Pauline epistlesinin bir araştırması olan Öğrenci Maliyeti (1937) aslında ahlaksızlık için bir kapak görevi gören affedilme önerisi. Bu titiz ve hatta münzevi kılıkla doluydu (daha sonra “Hristiyan dünyası” temasının, bir çelişki olmasa bile bir kontrast sağladığı görülüyordu) Bonhoeffer’ın ilk kez yaygın olarak bilinmesiydi. Bu dönemde uluslararası ilişkiler konusundaki görüşleri pasifizme yakındı.

1931’de Cambridge Üniversitesi’ndeki ekümenik konferansa katıldıktan sonra, Bonhoeffer, Kiliseler aracılığıyla Uluslararası Dostluğu Teşvik Dünya İttifakı’nın Avrupa gençlik sekreteri olarak atandı ve Almanya’da giderek artan milliyetçi ruh haline rağmen ekümenik işlerde aktif bir katılımcı olarak kaldı. . Başka yerlere Hıristiyanlara, Alman kilisesi mücadelesinin önemini yorumlama çabalarında, G.K.A.’da sempatik bir savunucu buldu. Bell, İngiltere’nin Chichester piskoposu. Bonhoeffer’ın kendi katılımı 1938’den sonra gittikçe artan bir şekilde siyasallaşmıştı; kayınbiraderi hukukçu Hans von Dohnanyi, Hitler’in yıkılmasını isteyen grubu tanıttı. 1939’da Bonhoeffer Amerika Birleşik Devletleri’ne sığınmayı düşündü ancak New York City’de sadece iki hafta sonra geri döndü. Bu zamanın denemelerini halkımla paylaşmazsam, savaş. ”Gelecek yıl Bonhoeffer,“ masumun kanı cennete yüksek sesle ağlıyordu; İsa Mesih’in en zayıf ve en savunmasız kardeşlerinin ölümünden suçlu. ”Bonhoeffer ve von Dohnanyi, bazı Yahudilerin tarafsız İsviçre’ye taşınmasına yardım ederek şahsen cevap verdi.

Kendisine getirilen kısıtlamalara rağmen, Bonhoeffer, aslında direnişin merkezi olan Almanya Askeri İstihbarat Dairesi’nde istihdam kapsamındaki direniş hareketi konusundaki çalışmalarına devam edebildi. Mayıs 1942’de, komplocuların müzakere edilen barış önerileri Piskopos Bell aracılığıyla İngiliz hükümetine iletmek için İsveç’e uçtu; Ancak bu umutlar, Müttefiklerin “koşulsuz teslim olma” politikasıyla engellendi. Bonhoeffer 5 Nisan 1943’te tutuklandı ve Berlin’de hapsedildi. Hitler’in 20 Temmuz 1944’teki hayatındaki teşebbüsünün başarısız olmasının ardından, Bonhoeffer’ı doğrudan komplo ile ilişkilendiren belgelerin keşfedilmesi, daha fazla sorgulanmasına ve idam edilmesine neden oldu.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (5)

  1. Harika yazmışsınız

  2. Gercekten mükemmel bir yazı olmuş kendisi zaten harika birisi emeğinize sağlık

  3. Gerçekten tanınması gereken bir isim sağolun.

  4. Gerçekten kıymetli birisi hakkında daha çok bilgi sahibi olmak lazım