İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Bal Gangadhar Tilak Kimdir?

Bal Gangadhar Tilak Kimdir?

download

Bal Gangadhar Tilak Kimdir?

Bal Gangadhar Tilak, (23 Temmuz 1856, Ratnagiri [şimdi Maharashtra eyaletinde]], Hindistan – 1 Ağustos 1920, Bombay [şimdi Mumbai]), bilgin, matematikçi, filozof ve ateşli milliyetçidir. Britanya yönetimine karşı kendi ulusal meydan okumalarını ulusal bir harekete dönüştürerek Hindistan’ın bağımsızlığının temelini attı. 1914’te kurdu ve Indian Home Rule League’in başkanlığını yaptı. 1916’da milliyetçi mücadelede Hindu-Müslüman birliğini sağlayan Mohammed Ali Jinnah ile Lucknow Paktı’nı imzaladı.

Tilak kültürlü bir orta sınıf Brahman ailesinde doğdu. Doğduğu yer Bombay (Bombay) olmasına rağmen, bir eğitimci ve dilbilgisi babası olan Poona’da bir işe girdiğinde, 10 yaşına kadar şu anda Maharashtra eyaletinde olan Arap Denizi kıyısı boyunca bir köyde büyüdü. Pune). Genç Tilak, Poona’daki Deccan Koleji’nde eğitim gördü; 1876’da, lisans ve matematik dersleri aldı. Tilak daha sonra 1879’da Bombay Üniversitesi’nden (şimdi de Mumbai) mezun oldu. Ancak bu noktada, Poona’daki özel bir okulda matematik öğretmeye karar verdi. Okul politik kariyerinin temeli oldu. Özellikle İngiliz dilinde kitleleri eğitmeyi amaçlayan Deccan Eğitim Derneği’ni (1884) kurduktan sonra kurumu bir üniversite kolejinde geliştirdi; O ve ortakları, İngilizceyi liberal ve demokratik ideallerin yayılması için güçlü bir güç olarak değerlendirdi.

Toplumun yaşam üyelerinin özverili bir hizmet idealini takip etmesi bekleniyordu, ancak Tilak bazı üyelerin kendileri için kazanç dışında tutulduğunu öğrendiğinde istifa etti. Ardından, halkın siyasal bilincini uyandırdığı ve düzenlediği iki haftalık gazeteler aracılığıyla uyandırma görevine döndü: Marathi’de yayınlanan Kesari (“Aslan”) ve İngilizce olarak yayınlanan Mahratta. Bu gazeteler aracılığıyla Tilak, İngiliz yönetiminin ve Batı çizgileri boyunca sosyal reformları ve anayasal çizgiler boyunca siyasi reformları savunan ılımlı milliyetçilerin acı eleştirileriyle tanındı. Sosyal reformun enerjiyi ancak siyasi bağımsızlık mücadelesinden uzaklaştıracağını düşünüyordu.

Yorum Yap

Yorum Yap