Sosyolojizm (Toplumculuk) Nedir?
Sosyoloji, insan toplumlarını inceleyen bir sosyal bilim, etkileşimleri ve onları koruyan ve değiştiren süreçler. Bunu, kurumlar, popülasyonlar ve cinsiyet, ırk veya yaş grupları gibi toplumların kurucu bölümlerinin dinamiklerini inceleyerek yapar. Sosyoloji ayrıca sosyal statü, sosyal hareketler ve sosyal değişimin yanı sıra suç, sapma ve devrim biçimindeki toplumsal bozukluğu da inceler.
Sosyal yaşam ezici bir şekilde insanların davranışlarını düzenler, çünkü büyük ölçüde insanlar çoğu hayvan davranışını yönlendiren içgüdülerden yoksundur. Bu nedenle insanlar kararlarını ve eylemlerini bildirmek için sosyal kurum ve kuruluşlara bağımlıdır. Kuruluşların insan eylemini etkilemede oynadıkları önemli rol göz önüne alındığında, kuruluşların kişilerin davranışlarını nasıl etkilediğini, nasıl kurulduğunu, birbirleriyle nasıl etkileşimde olduklarını, nasıl çürüklerini ve sonuç olarak nasıl ortadan kaybolduklarını keşfetmek sosyolojinin görevidir. En temel organizasyonel yapılar arasında ekonomik, dini, eğitimsel ve politik kurumlar ile daha uzmanlaşmış kurumlar yer almaktadır.
Sosyoloji, genelleştirici bir sosyal bilim olarak, genişliğinde yalnızca antropoloji, arkeoloji, fiziksel antropoloji ve dilbilimi kapsayan bir disiplindir. Sosyolojik araştırmanın geniş yapısı, ekonomi, siyaset bilimi, psikoloji, coğrafya, eğitim ve hukuk gibi diğer sosyal bilimlerle örtüşmesine neden olmaktadır. Sosyolojinin ayırt edici özelliği, sosyal olguları açıklamak için daha geniş bir toplumsal bağlamda çizim yapma pratiğidir.
Sosyologlar ayrıca bu diğer alanların bazı yönlerini kullanırlar. Psikoloji ve sosyoloji, örneğin, psikologlar geleneksel olarak bireylere ve onların zihinsel mekanizmalarına odaklanmasına rağmen, sosyal psikoloji alt alanındaki bir ilgiyi paylaşmaktadır. Sosyoloji, dikkatinin çoğunu insan davranışının kollektif yönlerine ayırır, çünkü sosyologlar dış grupların bireylerin davranışlarını nasıl etkilediğine daha fazla önem verirler.
Sosyoloji, eski Yunanlılar tarafından kurulan Batı rasyonel sorgulama geleneğine dayanıyor olsa da, özellikle 18. ve 19. yüzyıl felsefesinin ürünüdür ve ekonomi ve siyaset bilimi ile birlikte spekülatif felsefe ve folklorun tepkisi olarak görülmüştür. Sonuç olarak, sosyoloji ahlaki felsefeden uzman bir disiplin haline gelmek için ayrıldı. Fransız filozof Auguste Comte, sosyoloji disiplininin kuruluşundan alacaklı olmamasına rağmen, sosyoloji terimini icat ettiği için kabul edilmektedir.