İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefeye Giriş
  3. Felsefenin insanlara faydaları nelerdir?
Trendlerdeki Yazı

Felsefenin insanlara faydaları nelerdir?

Felsefenin insanlara faydaları nelerdir?

kurumsal-sosyal-sorumluluk

 

Felsefenin insanlara faydaları nelerdir?

 

 

Felsefe, en önemli insan arayışıdır. İlk olarak, yaptığımız her şey akıllı – bilime matematiğe, dilbilimden edebiyata – hepsi felsefe olarak büyüdü. Felsefe, entelektüel her şeyin kökenidir. Entelektüel olan her şeyin kurallarını belirler (mantık bir felsefenin dalıdır) ve ilk etapta bilgi olarak sayılan şeylerin kurallarını belirler (epistemoloji bilgi felsefesidir). Ancak filozoflar, çeşitli bilimler için metodolojilerde önemli bir ilerleme kaydettiklerinde, bilimler olarak düşündüklerimiz olurlar.

Antik Yunanistan’da Pisagor ile ilk matematik, ancak Rönesans / Modern çağa kadar fizik ve kimya, doğal felsefe olarak biliniyordu. Francis Bacon gibi filozofların, fizik yöntemlerinin birbirine bağlı bir modus operandi olarak kodlanmalarına kadar değildi. Psikoloji bundan daha yenidir. İlk psikologlar da William James gibi filozoflardı. Siyasi filozof Karl Marx’ın tartışmasız ilk sosyolog olduğu, bugün bildiğimiz ilk bilim filozofu olan Auguste Comte ise sosyoloji kavramını ilk kullanan kişi oldu. Felsefenin yararları da sadece sosyal değildir, çok kişiseldir ve meditasyonla birlikte felsefe, bir insanın yapabileceği en önemli şeydir.

Sokrates, “İncelenmemiş hayat yaşamaya değmez” ifadesine atfedilir ve felsefe tam olarak şudur: birinin hayatının incelenmesi. “Hayatımı nasıl yaşayayım?” Gibi sorular sorarken bir insanın bir seçeneği vardır: ya böyle bir soruyu ciddi ve rasyonel olarak cevaplayabilirler ya da asla ikinci bir düşünce veremezler (tartışmalı bir şekilde bu sorunun cevabını uygulamalı bir cevaptır) kendi içinde: “Hayatımı kör ve düşünmeden yaşamalıyım”).

Soruyu cevaplamaya bile başlamak, bir felsefe yolculuğuna başlamaktır. Felsefe, birinin hayatının eleştirel bir incelemesidir. Alternatif, körlüktür. Felsefeye duyulan ihtiyaç, hemen hemen her şey için olan ihtiyaçtan daha büyüktür.

Yorum Yap

Yorum Yap