İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefe Akımları
  3. DİN FELSEFESİ NEDİR?
Trendlerdeki Yazı

DİN FELSEFESİ NEDİR?

evrimagaci.org_public_content_media_702b94ca215251540d92f806220b8e33

Din Felsefesi Nedir?

Filozof; dini kavramların, inançların, terimlerin, tartışmaların ve dini taraftarların uygulamalarının analizini içerir. Din felsefesinde yapılan çalışmaların çoğunun kapsamı, çeşitli kurum dinleri ile sınırlı kalmıştır. Daha yeni çalışmalar, hem teist hem de olmayan dini gelenekleri göz önünde bulundurarak, daha geniş ve daha küresel bir yaklaşımı içerir. Din felsefesi ile uğraşanların çeşitliliği geniş ve çeşitlidir ve analitik ve kıta geleneklerinden filozofları, Doğu ve Batı düşünürlerini, dini inananları ve agnostikleri, şüphecileri ve ateistleri içerir. Teoloji, tarih, sosyoloji, psikoloji ve doğa bilimleri dahil dinlerin felsefesini de içerir.

Felsefe alanına giren birkaç tema var:

  1. Dini dil ve inanç
  2. Dini çeşitlilik
  3. Tanrı / Nihai Gerçeklik kavramları
  4. Tanrı’nın varlığına ve aleyhine olan argümanlar
  5. Kötülüğün sorunları ve ıstırap
  6. Mucizeler

Batı’da, din felsefesinde yapılan eserlerin çoğu tarihsel olarak tedirgindi. Daha yakın zamanlarda, dinler ve dini temalara, teizm kapsamının ötesinde artan bir ilgi var. Dini çeşitlilik konusundaki farkındalık yeni bir fenomen olmamakla birlikte, hem Doğu’dan hem de Batı’dan gelen din filozofları gittikçe daha fazla dinlenmekte ve dinsel kişilerle etkileşime girmektedir. Batı din felsefesinde Hinduizm, Budizm, Taoizm, Konfüçyanizm ve Afrika dinleri de dahil olmak üzere çeşitli geleneklere katkıları görmek artık yaygındır.

Doğu dinine ve karşılaştırmalı dine olan ilgi, farklı olmayan dinsel geleneklerin daha derin bir şekilde anlaşılmasını ve takdir edilmesini sağlarken, farklı geleneklerin çatışmasının birçok yönüyle ilgili bir farkındalık yarattı. Bazı örnekleri ele alalım: Budistler için Tanrı’nın yaratıcısı yoktur, oysa Müslümanlar evrenin tek gerçek Allah tarafından yaratıldığını onaylar; Advaita Vedanta Hindus’a göre, Nihai Gerçeklik kavramı, yalnızca Brahman’ın var olduğu pantheistik monizmdir, oysa ki Hristiyanlar, Tanrı’nın insanlardan ve diğer yaratılmış varlıklardan farklı olarak var olduğu entelektüel dualizmi onaylar; Müslümanlar ve Hristiyanlar için kurtuluş, insanın sonraki yaşamda sonsuza dek Tanrı ile birleştiği nihai amaç iken, Budistler’in nihai hedefi nirvanadır – bireysel bireyin söndürülmesi ve tüm ıstırapların tükenmesidir. Diğer birçok örnek de gösterilebilir. Realist için, en azından, bu iddiaların tümü doğru olamaz. Bu temel inanç çeşitliliğine nasıl cevap verilebilir?

Yorum Yap

Yorum Yap