İlginizi Çekebilir
dogmatizm-nedir-1459029560-18071331423
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefe Akımları
  3. FENOMENOLOJİ (GÖRÜNGÜBİLİM) NEDİR?

FENOMENOLOJİ (GÖRÜNGÜBİLİM) NEDİR?

Fenomenoloji

 

Fenomenoloji (Görüngübilim) Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

Fenomenoloji, 20. yüzyılda ortaya çıkan felsefi bir hareket olup, temel amacı fenomenlerin doğrudan araştırılması ve tanımlanmasıdır. Bununla birlikte, kelimenin kendisi daha eskidir, en azından 18. yüzyıla kadar geri dönüyor. 19. yüzyılda insan ruhunun mutlak bilgisinden gelişimini izleyen Hegel tarafından Fenomenoloji des Geistes (1807; Zihin Fenolojisi) ile ilişkilendirildi. Ancak fenomenolojik hareket, 20. yüzyılın başlarına kadar sürmedi. Ancak bu yeni fenomenoloji bile, konunun kapsamlı bir karakterizasyonunu gerektiren birçok çeşit içeriyordu.

Alman filozof Edmund Husserl’in orijinal eserinden doğrudan veya dolaylı olarak çıkarılan fenomenoloji yelpazesi göz önüne alındığında, ortak kaynağının ötesinde böyle bir hareket için ortak bir payda bulmak kolay değildir. Ancak benzer durumlar felsefi olmayan hareketlerin yanı sıra diğer felsefi olaylarda da görülür.

Her ne kadar Husserl’in son perspektifinden görüldüğü gibi, kendi görüşlerine göre ayrılmalar görünse de kendilerini fenomenolog olarak kabul eden herkesin somut olarak deneyimlenen olaylara – kavramsal ön varsayımlardan mümkün olduğu kadar özgür bir yaklaşım olarak – somut olarak deneyimlenen fenomenlere yeni bir yaklaşım getirmeyi ve bunları mümkün olduğu kadar sadık bir şekilde tarif etmeye çalışmayı kastettiler. Dahası, fenomenolojiye bağlı olanların çoğu, deneyimlerin ya da hayal gücünün ve bu örneklerin sistematik bir şekilde çeşitlendirilmesiyle sağlanan somut örneklerin dikkatli bir incelemesi temelinde, temel yapılara ve bu fenomenlerin temel ilişkilerine ilişkin iç görüler elde etmenin mümkün olduğunu savunmaktadır. Bazı fenomenologlar ayrıca fenomenlerin nesne yönelimli veya “kasıtlı” bilinçte nasıl göründüğünü incelemek için ihtiyacı vurgulamaktadır.

Yorum Yap

Yorum Yap