Cornelius Castoriadis Kimdir?
Cornelius Castoriadis, 1940’ların sonlarından başlayarak, Fransa’da yıllarca önemli bir entelektüel figürdü. Felsefe eğitimi alan Castoriadis, aynı zamanda yirmiden fazla eser ve siyaset, ekonomi, psikoloji, antropoloji ve ontoloji gibi birçok geleneksel felsefi konuyu kapsayan sayısız makaleyi yazarken pratik bir ekonomist ve psikolog olarak çalıştı. Özveri, yaratıcılık kavramına ve bunun çeşitli alanlardaki etkilerine yansıması olarak anlaşılabilir. Belki de en önemlisi, özerklik görüşünü yitirmiş çağdaş bir dünyanın tehlikeli politik ve etik sonuçları, yani kendi için sınırlar veya yasalar koyma ihtiyacı konusunda uyarmıştır.
Antik Yunanlılar, Alman İdealistleri, Marx ve Heidegger gibi geleneksel felsefe figürleri hakkındaki anlayış ve eleştirilerinden etkilenen Castoriadis, Sigmund Freud, Max Weber, Maurice Merleau-Ponty ve Georg Cantor gibi çeşitli düşünürlerden de etkilenmiştir. Socialisme ou Barbarie’nin diğer üyeleri (Claude Lefort ve Jean-François Lyotard dahil, diğerleri arasında) ve daha sonra matematik, biyoloji ve diğer alanlarda önde gelen isimlerle hayatlarında dinamik entelektüel ilişkiler kurdu. Büyük ölçüde, Marksizme olan ilk desteğini ve ardından kırılmasından, Batı’nın yaratıcılığın gerçekliğini benimsemesi çağrısında bulunduğu ve son olarak “berrak” müzakere ve sosyal ve bireysel özerkliğe dayanan bir ahlak ve politika savunması için hatırlandığını hatırlıyor. Castoriadis için temel felsefe sorusu ve felsefenin önemi, toplumun kapanışını kırabilecek ve insanlar için ilgili soruların ne olması gerektiğini sorma kapasitesidir.
L’institution hayal dünyasının ilk bölümü de la société, Castoriadis’in Marx eleştirisinin değiştirilmiş bir versiyonunu sunarken, ikinci bölüm, yaratıcı hayal gücü konusundaki geniş kapsamlı teorisini içeriyordu. Orada hayal gücünün öncelikle görsel imgeler yaratma kapasitesi olmadığını savundu. Daha ziyade, formlar oluşturmak için tekil veya kolektif kapasite, yani sunumun kendisi veya kendi kendini sunumunu oluşturma kapasitesidir. Yaratıcı hayal gücünün teorisi, Batı entelektüel geleneğine hitap eden yazılarla uzun yıllar boyunca gelişti.