İlginizi Çekebilir
Raja_Ravi_Varma_-_Sankaracharya
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Claude Adrien Helvétius Kimdir?

Claude Adrien Helvétius Kimdir?

download

Claude Adrien Helvétius Kimdir?

Claude-Adrien Helvétius (26 Ocak 1715, Paris, Fr. – 26 Aralık 1771, Voré, Collines des Perches), filozoftur. Tartışmalı ve filozof olarak bilinen Fransız düşünürlerin aydınlanma grubuna ev sahipliği yaptı. Fiziksel duyu üzerine yaptığı hedonistik vurgusu, ahlakın dini temellerine yaptığı saldırı ve savurgan eğitim teorisi ile hatırlanır.

Kraliçe’nin baş doktorunun oğlu olan Helvétius, 1738’de Kraliçe’nin isteği üzerine çiftçi generali (gelir ofisi) yapıldı. 1751 yılında evlendi, görevinden istifa etti ve Voré’deki topraklarına emekli oldu. Burada, Marquis de Saint-Lambert’in (1772) hayatını ve eserleri ile ve daha sonra Marquis de Saint-Lambert’in (1772) eserlerini ve çalışmalarını anlattıktan sonra ölümcül bir şekilde yayınlanan Mutluluk şiirini yazdı ki hemen meşhur oldu. Dine dayalı tüm ahlak biçimlerine saldırması nedeniyle, kraliyet imtiyazının yararı ile açık bir şekilde yayınlanmış olmasına rağmen, özellikle Louis XV’nin oğlu, dauphin Louis’in zorlu muhalefetine yol açtı. Sorbonne kınadı ve halka açık olarak yakılması emredildi. Bu, Felsefelerin bildiği ağır kriz, Voltaire’a kitabın sıradan, anlaşılmaz ve hatalı olduğunu iddia etmesini sağladı. Ayrıca, Jean-Jacques Rousseau, yazarın yardımseverliğinin yalana ilkeleri verdiğini açıkladı. Helvétius aramaya çağrıldı ve üç kez kitaptan çekildi. Ünlü Felsefelerin Ansiklopedisi’nin yayınlanması askıya alındı ​​ve Voltaire dahil diğerleri tarafından eserler de yakıldı.

Elverişli bir şekilde, Helvétius 1764’te İngiltere’yi ziyaret etti ve Büyük Frederick II’nin daveti üzerine 1765’te Berlin’e gitti. Aynı yıl Fransa’ya döndüğünde Felsefeler bir kez daha lehine kaldı ve Helvétius hayatının geri kalanını Voré’de geçirdi.

Helvétius, Rousseau’nun eğitim çalışmalarına, Émile’ye karşı çıkmaya ve De L’homme’de (1772) eğitimin insan sorunlarını çözme olanaklarının sınırsız olduğunu iddia etmesine inanan tüm inançların eşit derecede öğrenme yeteneğine sahip olduğunu belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap