İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Burrhus Skinner Kimdir?
Trendlerdeki Yazı

Burrhus Skinner Kimdir?

BF-Skinner-1971

Burrhus Skinner Kimdir?

Burrhus Frederic Skinner (20 Mart 1904, Susquehanna, Pennsylvania, ABD , 18 Ağustos 1990, Cambridge, Massachusetts), Amerikalı psikologtur. Davranışları insan davranışını tepkiler açısından inceleyen davranışçı bir etkiyi, çevresel uyaranlara ve insan doğasını aydınlatmanın en doğrudan yolu olarak verilen yanıtların kontrollü ve bilimsel bir çalışmasını desteklemektedir.

Skinner, fizyolojiye, Rus fizyoloğu Ivan Petrovich Pavlov’un koşullandırılmış refleksler, Bertrand Russell’ın davranışçılık makaleleri ve davranışçılık kurucusu John B. Watson’ın fikirleri üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekti. Doktora derecesini aldıktan sonra Harvard Üniversitesi’nden (1931), 1936 yılına kadar orada bulunan ve Organizmaların Davranışı (1938) yazdığı Minnesota Üniversitesi Minneapolis fakültesine katıldığında araştırmacı olarak kaldı.

Indiana Üniversitesi, Bloomington’daki (1945–48) Psikoloji profesörü olarak Skinner, Air Crib bebek ihalesini icat etmesiyle bir miktar dikkat çekti. Yaşamın ilk iki yılında çocuk gelişimi için en uygun ortamı sağlamak için tasarlanmış büyük, ses geçirmez, mikropsuz, mekanik, klimalı bir kutudur. 1948’de, en tartışmalı eserlerinden biri olan Walden Two’u, kendi sosyal mühendislik ilkelerine dayanan bir ütopyacı toplulukta hayat üzerine bir roman olarak yayımladı.

1948’den Harvard Üniversitesi’nde (emeritus 1974) bir psikoloji profesörü olarak Skinner bir kuşak psikologu etkiledi. Tasarladığı çeşitli deneysel donanımları kullanarak laboratuar hayvanlarını karmaşık ve bazen de oldukça istisnai eylemler gerçekleştirmek için eğitti. Çarpıcı bir örnek, masa tenisi oynamayı öğrenen güvercinleriydi. En bilinen buluşlarından biri olan Skinner kutusu ilaçların hayvan davranışını nasıl değiştirebileceğini gözlemlemek için farmasötik araştırmalarda kabul edilmiştir.

Adım adım araştırma hayvanlarının eğitimi konusundaki deneyimleri, Skinner’a, öğretme makinelerinin kullanımıyla başarılması öngörülen programlanmış öğrenmenin ilkelerini formüle etmesine neden oldu. Yaklaşımının merkezinde, pekiştirme ya da ödül kavramı var. Makineyi kendi hızında kullanarak öğrenen öğrenci, ustalaşmaya çalıştığı malzeme ile ilgili sorulara doğru şekilde cevap verdiği için ödüllendirilir. Böylece öğrenme muhtemelen güçlendirilmiş ve kolaylaştırılmıştır.

Yaygın olarak okunduğu Bilim ve İnsan Davranışı’na (1953) ek olarak, Skinner Sözel Davranış (1957), Davranış Analizi (J.G. Holland, 1961 ile) ve Öğretim Teknolojisi (1968) gibi birçok kitap yazdı. Özgürlük ve Onurun Ötesinde (1971) önemli tartışmalara neden olan bir başka çalışma, özgürlük ve saygınlık kavramlarının kendi kendini yok etmeye yol açabileceğini, fiziksel ve biyolojik bilimlerinkine benzer bir davranış teknolojisinin nedenini ileri sürdüğünü savundu. Skinner üç bölümden oluşan bir otobiyografi yayımladı: Hayatımın Parçası (1976), Davranışcılığın Biçimlendirilmesi (1979) ve Bir Sonuç Maddesi (1983). Ölümünden bir yıl önce, Davranış Analizinde Son Konular (1989) yayınlandı.

Yorum Yap

Yorum Yap