İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Archytas Kimdir?
Trendlerdeki Yazı

Archytas Kimdir?

Archytas

 

 

Archytas Kimdir?

 

 

 

 

 

Archytas, (M.Ö. 400–350 yıllarında, Tarentum, Magna Graecia [şimdi Taranto, İtalya]) , Yunan bilim adamı, filozof ve büyük Pisagor matematikçisidir. Yakın bir arkadaş olan Plato, matematik çalışmalarındaki çalışmalarından yararlandı ve Euclid’in, Elementleri’nin VIII. Kitap’ındaki sayı teorisinin tedavisi için ondan ödünç aldığına dair kanıtlar var. Archytas, halkla ilişkilerde de etkili bir figürdü ve yedi yıl boyunca şehir şefi olarak komutan olarak görev yaptı.

Tüm olguları açıklamada sayıların önemini vurgulayan Yunan filozofu ikinci nesil Pisagor takipçilerinin bir üyesi olan Archytas, ampirik gözlemi Pisagor teorisi ile birleştirmeye çalıştı. Geometride, bir koninin, bir kürenin ve bir silindirin kesişimini kullanarak katı geometride ustaca bir yapıyla küpü iki katına çıkarma problemini çözdü. (Daha önce, Chios Hipokratı, bir yan a küpünün verilip b ve c’nin a: b = b: c = c: 2a şeklinde bir çizgi parçası olması durumunda, b yanının bir küpünün gerektiği gibi iki katı hacmine sahip olduğunu gösterdi. Archytas’ın inşaatı, a verildiğinde, b ve c segmentlerini uygun oranlarda nasıl inşa edeceğini gösterdi.)

Archytas ayrıca oran teorisini müzikal armoniye de uyguladı. Bu nedenle, eğer n ve n + 1 ardışık iki tam sayı ise, o zaman n: b = b: (n + 1) rasyonel sayı b olamaz; Kromatik ve diyatonik ölçeklerde zaten bilinenlere ek olarak enharmonik ölçekte perde aralıklarını tanımlayabiliyordu. Yaylı bir enstrümanda duyulan nota sesinin iplerin uzunluğu veya gerilimi ile ilgili olduğu önceki görüşlerini reddederek, bunun yerine perdenin titreşimli havanın hareketi ile ilgili olduğunu doğru bir şekilde gösterdi. Bununla birlikte, yanlış olarak titreşimlerin kulağa gittiği hızın adım belirleme faktörü olduğunu iddia etti.

Archytas’ın bir bilim adamı ve matematikçi olarak ünü, Pisagor sayı teorisine göre insan ilişkilerinin ve toplumun doğasının son derece idealist açıklamalarına değil, geometri, akustik ve müzik teorisindeki başarılarına dayanmaktadır. Adli adalet üzerine bir parça da dahil olmak üzere, genellikle kendisine atfedilen matematiksel olmayan yazılar, diğer yazarların eseridir.

Yorum Yap

Yorum Yap