İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Antony Flew Kimdir?

Antony Flew Kimdir?

Sir Anthony Flew

Antony Flew Kimdir?

Antony Flew, (11 Şubat 1923, Londra – 8 Nisan 2010, Reading), ateizmin önde gelen savunucusu haline gelen, ancak daha sonra kendini deist ilan eden İngiliz filozofudur.

Flew, Metodist bir bakanın oğluydu ve bir Hıristiyan yatılı okulunda eğitim gördü. Bir genç olarak, iyi bir Tanrı’nın geleneksel Hristiyan kavramının dünyadaki kötülüğün varlığına tutarsız olduğuna karar verdi ve böylece ateizmi benimsedi. II. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Hava Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra, Flew, St. John’un Koleji’nde felsefe okudu, öğretmeninin İngilizce dilbilimci filozof Gilbert Ryle olduğunu. Oxford’da Flew, 18. yüzyıl İskoç filozofu David Hume tarafından Tanrı’nın ve diğer dini olayların varlığına ilişkin geleneksel argümanların eleştirilerinden özellikle etkilendi. Flew, 1949’da master derecesi aldı ve öğretmenlik yapmak için Oxford’da kaldı. Daha sonra 1982’de emekli olan Aberdeen Üniversitesi, Keele Üniversitesi ve Reading Üniversitesi’nde ders verdi.

1950’de Flew, Oxford’un Socratic Club’ından (“sonradan Hıristiyan özürcü C.S. Lewis’in başkanlık ettiği bir salon) kısa bir“ Theology and Falsification ”yayınladı. Flew, Tanrı’nın doğası, varlığı, gücü veya iyiliği hakkındaki teolojik ifadelerin anlamsız olduğunu savundu, çünkü onları çürütecek makul kanıtlar yoktu. Hızla uçtu, din felsefesinde ve ateizmin popüler bir entelektüel sözcüsünde belirgin bir figür haline geldi. Tanrı ve Felsefe (1966; yeniden düzenlenmiş 2005) ve Ateistik Hümanizm (1993) gibi Flew’in kitapları, akademik izlemenin yanı sıra çok popüler olan ateist ilkelerin açıkça ifade edilmesini sağlamıştır. Flew’in yazıları daha sonra popüler izleyiciler için olduğu kadar akademik izleyiciler için de yazan Richard Dawkins ve Sam Harris gibi ateistleri etkiledi. Bununla birlikte, çoğu zaman dine, geniş okumaya ve aynı zamanda Hristiyanları ya da Yahudileri uygulayan filozoflarla ve bilim insanlarıyla, özellikle de Amerikalı münhasır filozof Gary Habermas ve ABD doğumlu Yahudi bilim adamı Gerald Schroeder ile görüşmeler yapan entelektüel bir ilgiyi sürdürdüler.

2004’te Flew, bilimsel delilleri gözden geçirdikten sonra, dünyayı yaratan ancak iradesini tanımadığı bir Tanrı kavramına dayanan teolojik bir bakış açısı olan çok sınırlı bir deizm biçimini kabul etmeye geldiğini açıkladı. içindeki vahiy. Duyurusu, çoğu 80’li yılların başında ve afaziden muzdarip olan Flew’in şaşkınlığa uğramış, hatta alçakgönüllü güdülere sahip bireylerden faydalanabileceğini öne süren pek çok Evanjelisten ve ateistten gelen eleştiriden övgü çekti. Flew, bakış açısını, inandığı Tanrı’nın Aristoteles tarafından önerilen taşınmamış taşıyıcıya benzer olduğu iddiasıyla savundu. Ancak, Flew asla Hristiyanlığa geri dönmedi ve biyolojik ölümden sonra insan aklının hayatta kalmasını inkar etmeye devam etti. 2006’da İngiliz Başbakanı Tony Blair’i devlet destekli okullarda fen derslerine akıllı tasarım (ID) vermeye çağıran bir mektubun imzalayanları arasındaydı. 2007’de Bir Tanrı Var: Dünyanın En Ünlü Ateisti Flew ve Hıristiyan yazar Roy Abraham Varghese tarafından yazılan Fikrini Nasıl Değiştirdi, özellikle Varghese ve bir hayalet yazarın yazının çoğunu yaptığı ortaya çıktığında, ateist eleştirilerini daha da yaygınlaştırdı.

Yorum Yap

Yorum Yap