İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefe Akımları
  3. PLATONCULUK NEDİR?

PLATONCULUK NEDİR?

495171-3-4-33e9a

 

Platonculuk Nedir?

 

 

 

 

 

Platonizm, nihai ilhamını Platon’dan alan bir felsefi düşüncedir. Antik çağda Platon’un yazılı olmayan öğretileri hakkında bir gelenek olmasına rağmen, “Platonizm o zaman ve sonra öncelikle diyalogların okunmasına dayanıyordu. Ancak bunlar, çoğu zaman çok seçici bir biçimde ve bütün Platonizm türleri nedeniyle birçok farklı şekilde okunabilir ve bazen siyasi, duyuların algıladığı dünyanın değişen şeylerinden bağımsız olarak Plato formları denilen değişmeyen ve ebedi gerçeklikler inancına dayanır. Platonizm, bu gerçekleri, evrende olduğu gibi görür. Bu inanç nedir? Bu şekilde dünyada bir fark yoktur.

Platon kendi metafiziğini yazmayı reddettiği için, son şeklinin bilgisinin Aristoteles’in diyalog ve açıklamalarındaki ipuçlarından ve çok daha az ölçüde diğer antik otoritelerden türetilmesi gerekir. Bunlara göre, Platon’un formlar doktrini, genel karakteristiğinde, matematiksel olarak, bir şekilde tanımlanmış veya sayılarla açıklanmış formlardı. Burada, Pisagorluların etkisi görülebilir, ancak Aristoteles’in dediği gibi, Platon’un matematiksel unsurları hakkındaki görüşlerinin ayrıntıları aynı değildi.Platon’un en büyük öğrencisi Aristo tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca Aristoteles, Platon’un mantıklı nesneler ve formlar arasında konumlanmış bir “matematik” veya “ara” sınıfı tanıttığını belirtir. Bunlar, önemsiz olma durumundaki mantıklı nesnelerden (örneğin, geometrinin ABC ve XYZ üçgenleri) ve Üçgen’in aksine çoğul olma biçiminden farklıdır.

Aristo’nun kendisi bu tür matematiksel metafiziği çok az kullandı ve Platon’un aşkın ebedi formların doktrinini tamamen reddetti. Yine de, bir Platonizm, Aristoteles’in sisteminde, herhangi bir şeyin gerçekliğinin değişmez (tamamen içkin) bir biçimde ya da özünde anlaşılabilir ve tanımlanabileceği ve en yüksek gerçeklerin ebedi, maddi olmayan, değişmez kendi kendine yeten zekâlar olduğunu düşündüğü inancında yaşadı. hangi evrenin düzenlenmiş hareketine neden oldu. Cennetsel küreleri döndüren, onların üstün mükemmelliklerine ifade verme arzusuydu. En yüksek insan aklı onlara benziyordu. Bu Aristotelesli Intellect doktrini Platonizm’le daha sonraki antik dönemde kolayca yeniden birleştirildi.

Yorum Yap

Yorum Yap