Charles Fourier Kimdir?
Charles Fourier, (7 Nisan 1772, Besançon, Fransa – 10 Ekim 1837, Paris), bilinen üreticilerin ortak derneklerine dayanarak toplumun yeniden inşasını savunan Fransız sosyal teorisyenidir. (falankslar). Onun sistemi Fourierism olarak tanındı.
Fourier, Lyon’da bir tezgahtar olarak çalışırken, ilk büyük eserini, İnsanın Sosyal Kaderi (1808) veya Dört Hareket Teorisi(1857) yazdı. Newton’un fiziksel evrenin düzenine tekabül eden doğal bir sosyal düzenin var olduğunu ve her ikisinin de yükselen 8 dönemde geliştiğini savundu. Uyum içinde, en yüksek aşamada, insanın duyguları özgürce ifade edilir. Bu aşamayı, toplumu falanlara bölerek oluşturulabilirdi.
Fourier’in anlayışına göre, flanş, üyeleri arasındaki rollerin sürekli değişmesiyle karakterize edilen, bireyin sosyal refahı için sorumluluk taşıyan kooperatif bir tarım topluluğu olacaktı. Falanjların zenginlikleri kapitalizm altında olduğundan daha eşit bir şekilde dağıtacağını ve bir monarşi de dahil olmak üzere herhangi bir politik sisteme girebileceklerini hissetti. Bir flanşın bireysel üyesi, flanşın toplam verimliliği temelinde ödüllendirilecek.
1812’de annesinin mülkünü devraldıktan sonra, Fourier, yalnızca kendi teorilerini, Yurt İçi Tarım Birliği Anlaşması (1822) ve Yeni Endüstri Dünyası (1829–30) eserlerinde ortaya koydu. Toplumu insani ihtiyaçlara uyarlama ve rekabetçi kapitalist sistemin israfı üzerine olan vurgusu Karl Marx’ın fikirlerini öne sürdü.
Fourier’in fikirlerine dayanan kooperatif yerleşimleri, Fransa’da, özellikle de ABD’de başlatıldı; aralarında en iyi bilinenler kısa süre önce Massachusetts’teki kısa ömürlü Brook Farm (1841–46) ve Red Bank, New Jersey’deki Kuzey Amerika Falanksı’dır.