Antoine Laurent de Lavoisier Kimdir?
Antoine-Laurent Lavoisier (26 Ağustos 1743 doğumlu, Paris, Fransa – 8 Mayıs 1794, Paris’te öldü), deneysel temelli bir teori geliştiren 18. yüzyıl kimyasal devriminde önde gelen Fransız kimyacı ve önde gelen şahsiyet oksijenin kimyasal reaktivitesi ve kimyasal maddelerin isimlendirilmesi için modern sistemi yazan bilim adamıdır.
Lavoisier, Paris’te yaşayan varlıklı bir burjuva ailesinin ilk çocuğu ve tek oğluydu. Bir genç olarak, kamu yararı için olağandışı bir çalışkanlık ve endişe sergiledi. Prestijli Collège Mazarin’de beşeri bilimler ve bilimlerle tanıştıktan sonra hukuk okudu. Paris hukuk fakültesi öğrencileri için çok az talepte bulunduğundan, Lavoisier üç yılını kimya ve fizik alanlarında kamu ve özel derslere katılmak ve önde gelen doğa bilimcileri vesayeti altında çalışmak üzere hukuk öğrencisi olarak geçirdi. Yasal çalışmalarını tamamladıktan sonra, babası ve ana büyükbabası gibi Lavoisier, üyeleri Paris Yüksek Mahkemesi’nde (Parlamento) davalarını sunan seçkin Avukatlar Emri’ne kabul edildi. Ancak uygulama yasası yerine, Lavoisier, 1768’de Fransa’nın önde gelen doğal felsefe topluluğuna Paris’teki Bilimler Akademisi’ne kabul edilmesini sağlayan bilimsel araştırmaya devam etti.
Öğrenci olarak incelenen Lavoisier kimyası, kavramsal netlik veya teorik titizlik için özellikle dikkat çeken bir konu değildi. Her ne kadar kimyasal yazılar, incelenen kimyasal maddeler hakkında önemli bilgiler içermesine rağmen, kimyasal elementlerin kesin kompozisyonu veya kompozisyondaki değişikliklerin açıklamaları arasında çok az bir anlaşma vardı. Pek çok doğal filozof, Yunanistan’ın doğal felsefesinin dört elementini (toprak, hava, ateş ve su) hâlâ tüm maddelerin ana maddesi olarak görüyordu. Lavoisier gibi kimyagerler dikkatlerini, asitlerin alkalilerle birleştiği zaman oluşan tuzlar gibi “karışımları” (yani bileşikler) analiz etmeye odakladılar. İlk önce basit maddelerin özelliklerini tanımlayarak daha sonra bileşiklerin özelliklerini açıklamak için teoriler kurabileceklerini umdular.
Fransız Devrimi 1789’da başladığında, Lavoisier, felsefe düşünen diğer pek çok yönetici gibi, ülkenin siyasetini ve ekonomisini rasyonelleştirmek ve geliştirmek için bir fırsat olarak gördü. Ancak bu tür iyimserlik, devletin varlığını tehlikeye sokan ayaklanmalar nedeniyle kısa sürede yumuşatıldı. Belki de bilim otoritesini ve aklın gücünü aşırı değerlendirebilen Lavoisier, devrimci hükümetlere finans ve diğer konularda tavsiyelerde bulunmaya devam etti ve ne de ne de karısı, eski öfkede iktidara sahip olan ve sosyal ayrıcalıklara sahip olanlara karşı döndüğü zaman yurtdışına kaçtı. Devrim gittikçe radikalleştikçe ve komuta edenler terörle yönetmeye başladıklarında, Lavoisier, üyelerinin devletin sadık ve vazgeçilmez hizmetkarları olduğu için Bilimler Akademisi’nin kurtarılması gerektiğini savunmaya devam etti. Bu arka koruma eylemi başarısız oldu ve kısa bir süre sonra kendisini Genel Çiftliğin diğer üyeleriyle birlikte hapsedilmiş olarak buldu. Cumhuriyet kraliyetçi geçmişinden temizlendi. 1794 Mayıs’ında kayınpederi Lavoisier ve diğer 26 Vergi Çiftçisi giydirildi. Lavoisier’in bilimsel yapısını kabul eden çağdaş Joseph-Louis Lagrange, “Bu kafayı kesmeleri sadece bir an aldı ve yüz yıl böyle bir şey üretmeyebilir” dedi. Fransız Devrimi’nden önce önde gelen bir finansçı ve kamu yöneticisi olarak görev yapan Devrimci terör döneminde diğer finansçılarla birlikte idam edildi.