İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. ALFRED ADLER KİMDİR ?
Trendlerdeki Yazı

ALFRED ADLER KİMDİR ?

Alfred-Adler

Alfred Adler Kimdir?

 

 

 

 

 

Alfred Adler, (7 Şubat 1870, Penzing, Avusturya – 28 Mayıs 1937, Aberdeen, Aberdeenshire, İskoçya),bireysel psikolojiyi etkili bir şekilde uygulayan psikiyatristir. Adler, daha sonra geniş ölçüde ve genellikle yanlış bir şekilde aşağılık kompleksi olarak adlandırılan aşağılık hissi kavramını ortaya koydu. Duygusal olarak engelli olanları aşağılık duyguları ile olgunluk, sağduyu ve sosyal faydaya yöneltmek için esnek, destekleyici bir psikoterapi geliştirdi.

Hayatı boyunca Adler, sosyal problemlerle ilgili güçlü bir farkındalığa sahipti ve bu, çalışmalarında temel bir motivasyon oldu. Doktor olarak ilk yıllarından itibaren (M.D., Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1895), hastanın toplam çevre ile ilgili olarak değerlendirilmesini vurguladı ve insan problemlerine hümanist, bütüncül bir yaklaşım geliştirmeye başladı.

1900’lerde Adler, genel tıp bağlamında psikopatolojiyi keşfetmeye başladı ve 1902’de Sigmund Freud ile yakından ilişkili oldu. Bununla birlikte, yavaş yavaş, ikisi arasındaki farklar, özellikle Adler’s Studi über Minderwertigkeit von Organen’in (1907; Organ Aşağılık Çalışması ve Fiziksel Tazminat Çalışması) ortaya çıkmasından sonra, kişilerin fiziksel bir engellilik için psikolojik olarak telafi etmeye çalıştıklarını ve görevli aşağılık hissine maruz kaldıklarını ortaya koydu. Özetlemek gerekirse ; tatmin edici olmayan telafi nevroz ile sonuçlanır. Adler, Freud’un erken çocukluk dönemindeki cinsel çatışmaların zihinsel hastalığa neden olduğu konusundaki temel çekişmesini giderek daha da küçümsemedi ve cinsel yetersizliği, yetersizlik duygularının üstesinden gelmek için insan çabalarında sembolik bir rolle sınırlandırdı. 1911’de Freud’u eleştiren Adler ve bir grup izleyici, Freud’un çevresiyle bağlarını kopardı ve ilk olarak Über den nervösen Charakter’de (1912; Nörotik Anayasa) ana hatlarıyla belirtilen bireysel psikoloji olarak adlandırdıkları şeyi geliştirmeye başladılar. Sistem, bu çalışmanın sonraki basımlarında ve Menschenkenntnis (1927; İnsan Doğasını Anlama) gibi diğer yazılarda detaylandırılmıştır.

Bireysel psikoloji, çoğu insandaki geçersiz kılma motivasyonunun, Adler’in biraz yanıltıcı bir biçimde üstünlük (yani kendini gerçekleştirme, tamlık veya mükemmellik) olarak adlandırdığı şey için çaba gösterdiğini iddia eder. Bu üstünlük çabası, fiziksel kusurlardan, düşük sosyal statüden, çocukluk döneminde şımartan veya ihmalden ya da yaşam boyunca karşılaşılan diğer nedenlerden kaynaklanan aşağılık, yetersizlik veya eksiklik duygularıyla sinirli olabilir. Bireyler yeteneklerini ve yeteneklerini geliştirerek yetersizlik duygularını telafi edebilir ya da daha az sağlıklı bir şekilde davranışlarına hükmetmek için gelen bir aşağılık kompleksi geliştirebilirler. Yetersizlik duyguları için aşırı tazminat, başkalarının pahasına güç ve kendi kendini yüceltici davranışlar için bencil bir çabalama biçimini alabilir.

Yorum Yap

Yorum Yap