Carl Gustav Jung Kimdir?
Carl Gustav Jung (26 Temmuz 1875, Kesswil, İsviçre-6 Haziran 1961, Küsnacht), bazı yönlerden Sigmund Freud’un psikanalizine bir yanıt olarak analitik psikoloji kuran İsviçreli psikolog ve psikiyatristtir. Jung, dışlanmış ve içe dönük kişilik, arketipler ve bilinçdışı kolektif kavramlarını önerdi ve geliştirdi. Çalışmaları psikiyatride ve din, edebiyat ve ilgili alanların çalışmasında etkili olmuştur.
Jung, bir filolog ve papazın oğluydu. Çocukluğu yalnızdı, canlı bir hayal gücü ile zenginleştirilse de, erken yaşta ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin çözmeyi denediği davranışlarını gözlemledi. Özellikle babasının dine olan inancındaki başarısızlığıyla ilgili olarak, kendisine kendi Tanrı tecrübesini aktarmaya çalıştı. Birçok yönden, yaşlı Jung nazik ve hoşgörülü bir insandı, ama ne kendisi ne de oğlu birbirlerini anlamayı başardı. Jung bir bakan olacakmış gibi görünüyordu, çünkü ailesinin her iki tarafında bir takım din adamları vardı. Gençlerinde felsefeyi keşfetti ve geniş bir şekilde okudu ve bu, çocukluğunun hayal kırıklıklarıyla birlikte, güçlü aile geleneğini bırakmasına ve ilaç incelemesine ve psikiyatrist olmasına yol açtı. Basel (1895–1900) ve Zürih (M.D., 1902) üniversitelerinde öğrenciydi.
Zürih Üniversitesi’nden Burghölzli İltica personeline, şimdi psikolojik ilgi alanlarının klasik akıl hastalığı çalışmaları olarak kabul edilen Eugen Bleuler’in yönetiminde olduğu bir zamanda (1900) katılmasında çok şanslıydı. Burghölzli’de, Jung, daha önce araştırmacılar tarafından başlatılan ilişkilendirme testlerini uygulamaya koyma konusunda başarılı bir başarı ile başladı. Özellikle, hastaların uyarıcı sözcüklere özgü ve mantıksız tepkiler üzerinde çalıştı ve buna, hoşnutsuz, ahlaksız (onlar için) ve sık sık cinsel içerikli olduklarından, bilinçten uzak tutulan derneklerin duygusal olarak yüklenen dernek kümelerinden kaynaklandığını tespit etti. Şimdi ünlü terim kompleksini bu koşulları tanımlamak için kullandı.
Jung, yaşamının geri kalanını, özellikle psikoloji ve din arasındaki ilişkiyle ilgili fikirlerini geliştirmeye adadı. Ona göre, geçmişteki yazarların belirsiz ve sıklıkla ihmal edilen metinleri, yalnızca Jung’un kendi hayallerine ve fantezilerine değil aynı zamanda hastalarına da beklenmedik bir ışık tuttu; Sanatlarının başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için psikoterapistlerin eski ustaların yazılarına aşina olmasının gerekli olduğunu düşünüyordu.
Jung, kendi deneyimlerinden türetilen yeni psikoterapötik yöntemlerin ve onlardan geliştirilen teorilerin geliştirilmesinin yanı sıra, Hermetik geleneğine taze önem vermiştir. Hristiyan dininin bilincin gelişimi için gerekli olan tarihsel bir sürecin parçası olduğunu düşündü ve Gnostisizm ile başlayan ve simya ile biten heretical hareketlerin ana akım biçimlerinde yeterince ifade edilmeyen bilinçsiz arketipik unsurların tezahürü olduğunu düşünüyordu. Simyaya benzeyen sembollerin modern rüyalar ve fantezilerde sıkça bulunabileceği bulusundan özellikle etkilendi ve simyacıların kollektif bilinçdışı bir tür ders kitabı oluşturduklarını düşünüyordu. Toplanan Çalışmalarını oluşturan 18 cildin 4’ünde bunu açıkladı.
Tarihsel çalışmaları, orta yaşlı ve yaşlıların psikoterapisine öncülük etmesinde, özellikle de hayatlarını kaybettiğini düşünenler arasında yardımcı olmuştur. Yaşamlarının tarih sırasındaki yerini takdir etmelerine yardımcı oldu. Bu hastaların çoğu dini inancını yitirmişti; Jung, hayallerini ve hayallerinde ifade ettikleri gibi kendi mitlerini keşfedebilecekleri takdirde, daha eksiksiz kişilikler olacağını keşfettiler. Bu sürece bireyselleşme denir.
Daha sonraki yıllarda Zürih’teki Federal Politeknik Üniversitesi’nde (1933–41) psikoloji profesörü ve Basel Üniversitesi’nde (1943) tıbbi psikoloji profesörü oldu. Kişisel deneyimi, devam eden psikoterapötik uygulaması ve geniş tarih bilgisi, güncel olaylar hakkında yorum yapmak için onu eşsiz bir konuma yerleştirdi. 1918 gibi erken bir tarihte, Almanya’nın Avrupa’da özel bir konumda olduğunu düşünmeye başlamıştı; Bu nedenle, Nazi devrimi onun için çok önemliydi ve yanlış bir Nazi sempatizanı olarak markalı olmasına yol açan çok sayıda ateşli görüşlere sahne oldu. Jung 85 yaşına kadar yaşadı.