İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefeye Giriş
  3. Felsefe Bilim İlişkisi

Felsefe Bilim İlişkisi

Felsefe Bilim İlişkisi

bilim-min

FELSEFE BİLİM İLİŞKİSİ

 

 

Popüler efsane olarak, bilimsel teori saf endüksiyonla yapılır. Tamamen doğal olaylarla ilgili veriler gözlenir ve eğer bilim adamı şanslıysa bir model ortaya çıkar. Daha sonra, gözlemlenen paterne en iyi uyan matematiksel soyutlamalar elde edilebilir. Zamanla, bu soyutlamalar yeni verilerle teste tabi tutulur ve ortak unsurlarla yapılan soyutlamalar daha geniş teorilere dahil edilebilir. Bilim adamı, gözlemlenebilir girdileri tamamen endüktif genel ilişki çıktılarına dönüştüren bir makine gibidir. Gerçekte, bu neredeyse asla durum böyle değil. Bilim adamları ilk önce sezgisel teoriler ortaya koyma eğilimindedirler, daha sonra onları destekleyecek kanıtlar ararlar. Bilim adamının ahlaki, politik ve dini görüşleri hem teori oluşumunu hem de veri yorumlamasını etkiler; birçok kez aynı deneysel veriler karşıt görüşlere uyacak şekilde yapılabilir. Zamanla, verilen bir model kaçınılmaz olarak deneyime uygun olacak, fakat iki rakip model aynı deneyimi doğru bir şekilde öngörebiliyorsa ne olur? Einstein, Newton mekaniği ile genel görelilik arasındaki farkı yorumluyor:

“Her ikisi de büyük ölçüde deneyimle karşılık gelen temelde farklı iki ilkeye işaret edebiliriz; bu aynı zamanda, temel kavramların ve temel deneyimlerin mantıksal olarak düşülmesi için yapılan her bir girişimin temel deneyimlerden başarısızlığa mahkum olduğunu kanıtlıyor. ”

Neden? Çünkü gerçek hayatta, düzensiz veri kümelenmelerinden temiz fiziksel yasalara geriye doğru düşünmek çok zor. Yıllarca denemesine rağmen, Einstein’ın kendisi görelilik modelini deneyimsel verilerden çıkaramadı. Dahası, eğer Newton mekaniği ve genel görelilik gibi çılgınca zıt iki teori aynı deneysel gözlemlere uyuyorsa, ya aynı zamanda uyan bir üçüncü model varsa? Ya dört, beş veya altı varsa? Sonunda Einstein buna inandı:

“… Hiçbir ampirik gerçek yok, ancak kapsamlı olan böyle karmaşık denklemlerin formülasyonuna yol açabilir. Bir teori, deneyimle test edilebilir, ancak deneyimden bir teorinin inşasına kadar bir yol yoktur. ”

Yorum Yap

Yorum Yap