İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Felsefe Akımları
  3. DETERMİNİZM (BELİRLENİMCİLİK) NEDİR?

DETERMİNİZM (BELİRLENİMCİLİK) NEDİR?

arklar-e1462952461553-670x300

Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir?

Determinizm genellikle onu engellediği anlaşılmaktadır.Determinizm, her insanın karar ve eylemi de dahil olmak üzere her olayın veya durumun, önceki durumların kaçınılmaz ve gerekli bir sonucu olduğu felsefesidir. Determinizm, felsefede, ahlaki seçimler de dahil olmak üzere tüm olayların önceden var olan nedenlerle tamamen belirlendiği teorisidir.

Teori, verilen herhangi bir durumun tam bilgisi nedeniyle evrenin tamamen rasyonel olduğunu savunuyor. Pierre-Simon, Marquis de Laplace, 18. yüzyılda bu tezin klasik formülünü oluşturdu. Onun için, evrenin bugünkü durumu. Bir zihin varsa, herhangi bir anda, dünyadaki en büyük ve en küçük varlık olacaktır.

Ayrıca, determinizmin kararlılıkla karıştırılması gerekmemelidir, olayların (insan eylemleri dahil) hemen önce olaylarla (bir ajanın sebepleri, nedenleri, nedenleri, istekleri gibi) ajanın doğumundan önce veya önceden belirlenmeden hemen belirlenebilir.

Modern kuantum fiziği, evrenin belirsiz olduğunu gösterdiğinden, atomik ölçekte mikroskobik süreçler üzerinde derin etkileri olduğu için, ön-determinizmi gerçek dünyada sahip olduğumuz yeterli determinizmden ayırmanın değerli olduğunu göreceğiz. Makromosmosta uygulanan klasik fiziksel yasaların temeli yeterli determinizmdir.

Yorum Yap

Yorum Yap