Claude Henri de Saint-Simon Kimdir?
Henri de Saint-Simon,(17 Ekim 1760 , Paris, Fr. – 19 Mayıs 1825, Paris), Hıristiyan sosyalizminin kurucuları arasında Fransız sosyal teorisyenlerinden biridir. Büyük çalışması Nouveau Christianisme’de (1825), endüstri ve toplumun bilimsel organizasyonuna eşlik etmesi gereken bir erkek kardeşliğinin ilan etmesini sağlayan eseridir.
Toplumdaki emekçi ve doğru sınıflar arasındaki karşıtlık Saint-Simon tarafından vurgulanmamasına rağmen, fakirlerin nedeni tartışılıyor ve en iyi bilinen eserinde Yeni Hristiyanlık (1825), bir din şekli. Bu, Saint-Simon’ın Comte ile olan son kopuşuna neden olan öğretisinin bu gelişmesiydi. Nouveau Christianisme’nin yayınlanmasından önce, Saint-Simon teolojiyle ilgilenmiyordu, ancak bu çalışmada Tanrı’ya olan inancından yola çıkarak Hristiyanlığı temel unsurları olarak çözmeye çalışıyor ve nihayetinde bu prensibi ileri sürüyor: dinin “ Toplumu en fakir sınıfın koşullarını mümkün olan en hızlı şekilde iyileştirme hedefine doğru yönlendirin. ”Bu, Saint-Simon okulunun tamamının sözcüsü oldu.
Saint-Simon, 1825 yılında öldü ve sonraki yıllarda öğrencileri, dünyaya mesajını iletti ve onu ünlü yaptı. 1826’da fikirlerini destekleyen bir hareket artmaya başlamıştı ve 1828 yılının sonunda Saint-Simonians Paris’te ve birçok il merkezinde toplantılar yapıyordu. Temmuz 1830’da devrim Fransa’daki Saint-Simonians’a yeni fırsatlar getirdi. Ortak malların mülkiyeti, miras hakkının kaldırılması ve kadınların kızarması talep edilen bir bildiri yayınladılar. Tarikat, Fransa’nın en umutsuz ve ümit verici genç adamlarından bazılarını içeriyordu. Ancak ilerleyen yıllarda hareketin liderleri kendi aralarında kavga ettiler ve bunun sonucunda da hareket liderleri pratik meselelere yöneldi.
Buna rağmen, Saint-Simonians’ın fikirleri, 19. yüzyıl Avrupasının entelektüel hayatı üzerinde yaygın bir etkiye sahipti. İngiltere’deki Thomas Carlyle, Saint-Simon veya takipçilerinin fikirlerinden etkilenenler arasındaydı. Friedrich Engels, Saint-Simon’da, daha sonraki sosyalistlerin fikirlerinin çoğunun embriyosunu içeren “bir dahi görüşünün genişliği” ni buldu. Saint-Simon’ın sosyal ve ekonomik planlama önerileri vaktinden önceydi ve Marksistlerin, sosyalistlerin ve kapitalist reformcuların başarılı olması bir şekilde kendi fikirlerine borçlanmıştı. Felix Markham, Saint-Simon’ın fikirlerinin, sosyalist ideolojilerin birçok ülkede geleneksel dinin yerini aldığı 20. yüzyıla özgü olduğunu söyledi.