Chrysippus (Khrysippos) Kimdir?
Chrysippus, (M.Ö. 280 doğumlu) Zeno ile birlikte Atina Stoa’daki akademinin kurucu ortağı olarak kabul edilir (Yunanca: “Sundurma”). Yaklaşık 750 yazıyla tanınan, entelektüel bir disiplin olarak ilkel mantığı düzenleyen ilk kişiler arasındaydı.
Birçoğumuz felsefeyi gülünç bir madde olarak görmüyoruz. Ne de olsa çevremizdeki dünyayı anlamak ve onun içinde anlamın nasıl bulunacağını belirlemek için filozoflara yöneliyoruz. Birçokları için felsefe bir ölüm kalım meselesidir. Ancak bu, filozofların kendi hayatlarını çok ciddiye aldıkları anlamına gelmez. Soli’nin Chrysippus’unun ölümü (ikinci bir Stoatizm Kurucusu olarak bilinir) bunun mükemmel bir örneğidir.
Efsaneye göre, Soli’nin Chrysippus’unun hayatı oldukça tuhaf bir şekilde sona erdi. Yunan filozoflarının biyografisi Diogenes Laëritius, Chrysippus’un 73 yaşında ağır bir gülüşle öldüğünü iddia ediyor.
143 Olimpiyatı sırasında Chrysippus, incirleriyle dolu bir sepet yiyen eşeğe yakalandı. Buna karşılık olarak, eşeğe incirleri yıkamak için saf bir şarap verilmesi gerektiğini söyledi. Görüntüyü komik bulurken, birkaç dakika gülmek için yere düştü ve sonunda bilincini kaybetti.
Efsane doğruysa, gülme şekli ya vücudundaki oksijen kaynağını keser ya da kalp krizine neden olur. Bununla birlikte, Laëritus’un ikinci bir ifadesi filozofun bir festivalde içmek için fazla içmiş olabileceğini ve bunun sonucunda hastalandığını öne sürüyor.
Elbette, bu filozofun ölümünden daha fazlası var. Chrysippus, 2.000 yıldan fazla bir süredir Kilikya’daki Soli’de zengin bir ailede dünyaya geldi. Çok genç yaşta büyük miktarda mülk devraldı, ancak hemen hemen hepsini kaybetti. Kral, mülkünü hazinesine ekleyerek el koydu. Onu Soli’de tutan hiçbir şey olmadığında, Chrysippus Atina’ya taşınmaya karar verdi.
Atina’da Stoacı okulda bir Cleanthes öğrencisi oldu. Orada, Chrysippus, hem Arcesilaus hem de Lacydes altında çalıştı. Başından beri felsefi argümanların çözülmesinde ve oluşturulmasında ilgi gösterdi. Çok geçmeden, hem kendine güvenen hem de kendinden emin olarak ün kazanmıştı. Öğretmenlerinden bilgi almak yerine, kendi başına bir kanıt hazırlamak için gereken bilgileri vermek istedi.
230 M.ö civarında, Chrysippus, eski öğretmeni Cleanthes’i Stoic okulunun başına getirdi. Görev süresi boyunca Akademi sürekli olarak hem Chrysippus’un fikirlerine hem de daha geniş bir Stoaşizm ilkesine meydan okudu. Potansiyel saldırılara karşı düşünce okulunu desteklemek için, Chrysippus tarik doktrinlerini resmileştirmeye karar verdi.Okulun kurucusu Zeno ve Cleanthes’in çalışmalarını kullanarak, stosikliğin temeli olarak bilinenleri derledi. Ek olarak, yıllarca stoiklerin dayanacağı resmi mantık sistemini kurdu. Bunu yaparken, Chrysippus, Stosikliğin İkinci Kurucusu olarak biliniyordu. Hem bir öğrenci hem de Stoik okulun başkanı olarak Chrysippus, zamanının çoğunu yazmaya başladı. Günde hiçbir zaman 500 satırdan daha az yazmadığı, sonuçta yaşamı boyunca 700’den fazla felsefe eseri tamamladığı söylenir. Yazısını son derece kapsamlı olarak biliniyordu, çünkü tartışmayı her iki tarafını da çıkarmayı tercih etmişti.