İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Celaleddin Suyuti(Al-Suyūṭī) Kimdir?

Celaleddin Suyuti(Al-Suyūṭī) Kimdir?

hqdefault

Celaleddin Suyuti(Al-Suyūṭī) Kimdir?

Al-Suyūṭī, tamamıyla Şal el-Dūn Abūl-Faḍl ʿAbd al-Raḥmān ibn Abī Bakr al-Suyūṭī, (1445 , Kahire, Mısır – 17 Ekim 1505, Kahire), Mısırlı yazar ve eserleri ile ilgilenen öğretmendir. İslami din bilimleri çok çeşitli konulara hakimdir.

Bir yargıcın oğlu El-Suyūṭī, babasının Sufi (Müslüman mistik) bir arkadaşı tarafından eğitildi. Kendisi erken yaştaydı ve 1462’de zaten bir öğretmendi. Tartışmalı bir rakam, zamanının siyasal çatışmalarına ve teolojik ihtilaflarına derinlemesine gömüldü ve bir noktada kendisini İslami inancının mücevheratını (“yenileyici”) ilan etti. 1486’da Kahire’deki Baybar camisine bağlı Sufi Lodge’un (Khānaqāh) başına getirildi ve sanal emeklilik içinde yaşıyordu. 1501’de camide Tasavvuf alimlerinin görevlerini azaltmaya çalıştığında, bir isyan patlak verdi ve el-Suyūṭī neredeyse öldürülüyordu. Duruşmasından sonra, Hamḍah adasında (Kahire yakınlarında) ev hapsine alındı. Orada ölümüne kadar inzivaya çalıştı.

Al-Suy’un 500’den fazla eseri var; birçoğu yalnızca kitapçık, diğerleri ise ansiklopediktir. Kur’an hakkında birer kelime yorum yapan ve ilk kısmı Jalāl al-Dḥn al-Maḥallī tarafından yazılmış bir sözlü yorum olan Tafsīr el-Jalālayn’ın yazarıydı. Kur’an-ı Kerîm’in Kur’an’ın Biliminde Ustalık Kur’an’ın tefsirinde iyi bilinen bir eserdir. İngilizceye çevrilen eserleri arasında Halife Tarihi kozmoloji üzerine bir çalışma, bir başka tezahür ve başkaları vardır.

Al-Suyūṭī, asıl bir yazardan ziyade bir dahi derleyicisi idi, ancak kitapları seçme konusunda yardımcı olan, seçme ve hükümsüz kılma yeteneğidir. Bu fakülte, en önemli filolojik eserini,Dil Bilimleri ve Alt Alanları ile İlgili Aydınlık Çalışma, Arapça dili, fonetik gibi dilbilimsel bir ansiklopedi olarak nitelendiriyor. Büyük ölçüde iki öncül olan İbn Jinnī ve İbn Fāris’in eserlerinden türetilmiştir.

Yorum Yap

Yorum Yap