İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. ARŞİMED KİMDİR ?

ARŞİMED KİMDİR ?


Arşimed Kimdir?

Arşimed, (M.ö 287, Syracuse, Sicilya [İtalya] – M.ö 212/211, Syracuse ), antik Yunanistan’ın en ünlü matematikçi ve mucididir. Arşimed özellikle bir kürenin yüzeyi ve hacmi ile etrafındaki silindir arasındaki ilişkiyi keşfetmesi için önemlidir. Hidrostatik bir prensip (Arşimed ilkesi olarak bilinir) ve Arşidöz vidası olarak bilinen gelişmekte olan ülkelerde kullanılan su toplama cihazı ile tanınır.

Arşimed muhtemelen kariyerinin başlarında Mısır’da biraz zaman geçirdi, ancak hayatının büyük bir bölümünü kralının Hieron II ile yakın ilişki içinde olduğu Sicilya’daki başlıca Yunan şehir devleti Syracuse’da yaşadı. Arşimed, eserleri İskenderli alimler Samos Kononu ve Cyrene Eratosthenes de dahil olmak üzere, zamanının ana matematikçileriyle yazışma şeklinde yayınladı. MÖ 213’te Romalılar tarafından kuşatılan kuşatmaya karşı Syracuse’un savunmasında, kentin ele geçirilmesini geciktirecek kadar etkili savaş makineleri inşa ederek önemli bir rol oynadı. Syracuse en sonunda 212 sonbaharında veya 211 baharının baharında Roma generali Marcus Claudius Marcellus’a düştüğünde, Arşimet kentin çuvalında öldürüldü.

Arşimed’in hayatı hakkında diğer eski bilim adamlarından çok daha fazla ayrıntı varlığını sürdürüyor, ancak mekanik dehasının popüler hayal gücüne yaptığı izlenimini yansıtan, büyük ölçüde anekdot. Bu yüzden Arşimet vidasını icat etmesiyle kredilendirildi ve Marcellus’un Roma’ya geri götürdüğü (bir yıldız dünyası ve diğeri mekanik olarak temsili olan bir cihaz (detayları belirsiz) olan iki “küre” yapması gerekiyordu. Güneş, Ay ve gezegenlerin hareketlerini inceledi. Hieron için su içinde tartılarak yapılan bir çelengi içindeki altın ve gümüş oranını belirlediği hikaye muhtemelen doğrudur, ancak onun sözde havasını aldığı ve sokaklarda bağırarak çıplak çalıştığı banyodan sıçrayan versiyonu “Heurēka!” (“Buldum!”) Popüler benzetmedir. Aynı şekilde kıyamet, Syracuse’u kuşatan Roma gemilerini yakmak için çok sayıda ayna kullandığı hikayeleridir; “Bana durmak için bir yer ver, dünyayı hareket ettireceğim” sözü en çok bilinenidir.

Plutarch’e göre (yaklaşık M.ö 46–119), Arşimed çok iyi bir fikir edindiği ve bugünkü şöhretine sahip olduğu bu tür konularda hiçbir yazılı çalışma bırakmadığı bir tür pratik buluş hakkında çok düşük görüşlere sahipti. Bilinen çalışmalarının tamamının teorik bir nitelikte olduğu bir “tezgâhta” olan “Küre Yapımı” konulu şüpheli bir referanstan başka bir şey olmadığı halde, mekanik konusundaki ilgisi matematiksel düşüncesini derinden etkilemiştir. Sadece teorik mekanik ve hidrostatik üzerine çalışmalar yazmakla kalmadı, aynı zamanda Mekanik Teoremlere İlişkin Metodu da mekanik matematiği yeni matematik teoremlerinin keşfi için sezgisel bir araç olarak kullandığını gösteriyor.

Yorum Yap

Yorum Yap