İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Filozoflar
  3. Alfred North Whitehead Kimdir?

Alfred North Whitehead Kimdir?

download

Alfred North Whitehead Kimdir?

Alfred North Whitehead, (15 Şubat 1861, Ramsgate, Thanet Adası, Kent, İngiltere – 30 Aralık 1947, Cambridge, Massachusetts, ABD), Principia Mathematica’da Bertrand Russell ile işbirliği yapan İngiliz matematikçi ve filozoftur. 1920’lerin ortalarından Harvard Üniversitesi’nde ders verdi ve kapsamlı bir metafizik teorisi geliştirdi.

1903’te Trinity College, Whitehead’e kıdemli bir öğretim görevlisi olarak 10 yıllık bir randevu verdi, onu matematik personelinin başına getirdi ve öğretmenlik kariyerine üniversite tüzüğü tarafından belirlenen azami 25 yılın ötesine geçmesine izin verdi. Yine de Whitehead’in geleceği belirsizdi, bir matematikçinin olağanüstü sayılmasına neden olan keşifler yapmamıştı. (İlgi her zaman felsefi idi, çünkü matematiğin doğasını en geniş yönleriyle kavramaya ve yeni teoremleri keşfetmeye değil fikirlerini düzenlemeye yöneldi.) Bu nedenle, onun için bir Cambridge profesörü olma olasılığı çok azdı. Trinity dersinin sona ermesi. Süresinin dolmasını beklemiyordu, ancak orada bekleyen pozisyonu olmamasına rağmen 1910’da Londra’ya taşındı. Bununla birlikte, Trinity’de yıllarca süren hizmet süresi, onu arkadaşlarına ödediği üç ayda bir düzenli olarak temettü alma hakkına sahip, onu yaşam boyu bir arkadaş yapmıştı. Bu ailesini destekleyecek kadar nadirdi, ancak Evelyn Whitehead girişimi teşvik etti.

Bu ilk Londra yılında Whitehead, türünün en iyi kitaplarından biri olan geniş bir izleyici kitlesinin ilk kitaplarını, Matematiğe Giriş’i (1911) yazdı. 1911’de Üniversite Koleji’ne (Londra) atandı ve 1914’te İmparatorluk Fen Bilimleri Enstitüsü’nde uygulamalı matematik profesörü oldu.

Londra’da Whitehead, daha sonra İngiliz kitlelerine sunulan eğitimi gözlemledi. Kendi öğretisi her zaman öğrencilerinin gizli yeteneklerini sonuna kadar ortaya çıkarmıştı. Matematiğin, bağlantısız bir şekilde büyük ölçüde habersiz alıştırmalar seti olarak öğretildiğini algılayan Whitehead, zaman zaman matematik öğretimi üzerine değindi. Birbiriyle ilişkili birkaç soyut düşünceyi, kendi güçlerinin samimi bir algısını geliştirmek için çeşitli şekillerde kullanarak yaşayarak anladığını vurguladı. Whitehead ayrıca, edebiyatın zevk almasını engelleyecek kadar öğretildiğini, müfredatın parçalanmış olduğunu ve öğretmenlerin dış denetçiler tarafından belirlenen tek tip sınavlar sistemi tarafından kelepçelendiğini algıladı. 1916’da Matematik Derneği başkanı olarak, “Eğitimin Amaçları: Reform İçin Bir Yalvarma” olarak dikkat çeken bir adres verdi. Whitehead, gençlere, eğitim amacının, öğrencilere bilgiyi paketlemek için değil, öğrencilere teşvik etmek ve rehberlik etmek olduğunu hatırlattı. kendini geliştirme. “Kültür” dedi, “düşünce aktivitesi ve güzelliğe ve insancıl hislere karşı duyarlılık. Bilgi artıklarının bununla hiçbir ilgisi yok. ”Whitehead’in adresi, benzersiz netliği, canlılığı ve gerçekçiliği ve genel eğitimin özel eğitim ile uzlaştırılması anlamında bir klasik hale geldi. Ardından, özgürlük ve disiplin ritmi gibi konularda delici yazılar geldi. Whitehead’in eğitim konusundaki yazıları İngiliz pratiğini etkilemese de, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer yerlerdeki birçok öğretmene ilham verdiler.

Whitehead’in hayranları her düşünce alanına liderleri dahil etti. Eğitim ve felsefi kitapları birçok dile çevrildi. Metafiziği, Amerika Birleşik Devletleri’nde, her şeyden önce, şiddetle incelenmiştir. Felsefi sistemi, şu anda “süreç teolojisi” olarak adlandırılan şey üzerindeki en büyük etkisini kullanmıştır; Bu kısmen filozof Charles Hartshorne ve ilahiyatçılar David Ray Griffin ve John B. Cobb’un etkisinden kaynaklanmaktadır.

Whitehead’in yardımseverlik alışkanlığı onu evrensel olarak sevdirdi. Nezaketinin mükemmel olmasına rağmen, onun hakkında yumuşak hiçbir şey yoktu; asla çekişmeli, zeki, hayırsever ve sessizce inatçıydı. Gerçekçi, iyi düşünülmüş bir aklı ve kötü niyetli bir ironi vardı. Whitehead, sezgisel, entelektüel iktidar ve iyiliği iyilik ve bilgelikle birleştirdi.

Yorum Yap

Yorum Yap