Claude Frédéric Bastiat Kimdir?
Claude-Frédéric Bastiat (30 Haziran 1801 doğumlu, Fransa Bayonne yakınlarındaki Mugron- 24 Aralık 1850, Roma, Papalık Devletleri [İtalya]) en iyi gazeteciliği lehine bilinen serbest ticaret ve Adam Smith ekonomisiyle uğraşan Fransız ekonomistidir.
1846’da Serbest Ticaret Birlikleri’ni kurdu ve dergisi Serbest Ticaret anti-korumacı görüşlerini ilerletmek için kullandı. Koruma’nın Sofistikleri’inde (1845) görünen tanınmış bir hiciv benzetmesinde Bastiat, güneş ışığının ve benzeri endüstrilerin Güneş’in ortadan kalkması durumunda, güneşten korunma talebinde bulunan kepçeler tarafından getirilen bir dilekçeyi kabul etti. mobilya ışıklarında rakip olarak. Bastiat’ın dilekçesi o kadar iyi tanındı ki, modern ekonomistler sık sık kendi serbest ticaret savunmasında kullandılar; Gerçekten de, Paul Samuelson, en çok satan ekonomi kitabında yer alan Economics’teki (1948) bir bölümün başına koydu. Bastiat ayrıca hükümet politikasının “görülmeyen” sonuçları olarak adlandırdığı şeyi vurguladı.
1848-49 devrimci yılları boyunca, korumacılıkla özdeşleştirdiği sosyalizmin yükselişine karşı yazdı. Öncelikle, 1849’daki Kurucu Meclis’te ve aynı yılın sonraki Yasama Meclisinde bir sandalye kazanan, sosyalizme ve komünizme karşı kampanyasıydı. İktisat teorisyeni Joseph Schumpeter Bastiat’ı “yaşayan en parlak ekonomik gazeteci” olarak nitelendirdi.